20221108_221356
20221108_220857
web1

Onderhoud

Gewone reiniging van de pelletkachel: wat te doen, hoe te doen en welk gereedschap te gebruiken


De gewone reiniging van een pelletkachel moet gebeuren op basis van het gebruik: idealitervereist dagelijks gebruik dagelijks onderhoud.

Als dit niet mogelijk is, raden we aan om de kachelminimaal één keer per week schoon temaken, waardoor het onderdeel uitmaakt van de schoonmaak van het huis in het algemeen.Als er veel resten zijn, of als het glas van de verbrandingskamer (te) vaak vuil wordt, zal vaker moeten worden ingegrepen.


In feite is het belangrijk om aandacht te besteden aan de hoeveelheid resten en de toestand van het glas,vooral in deze tijd van het jaar wanneer u de kachel na een lange stop weer gaat gebruiken.Het is beter om eventuele afwijkingen of storingen op te volgen om onmiddellijk in te grijpen en het risico te vermijden om in de koudere maanden in de kou te blijven staan.


Wat te doen: een paar eenvoudige stappen


Het gewone onderhoud van de pelletkachel omvat:


  • De vuurpot (of verbrandingskamer) reinigen
  • Interne en externe reiniging van het glas
  • De asbaklade schoonmaken


Welke gereedschappen te gebruiken: gereedschappen en kits voor het reinigen van pelletkachels

Er zijn driehulpmiddelendie u nodig hebt voor gewone reiniging:

  • Asstofzuiger
  • Pijpreiniger
  • Theedoeken


Het eerste dat u moet doen, is de as opzuigen. Om deze reden is het goed om een​​aszuiger voor pelletkachels te kopen: een specifiek apparaat waarmee u de as niet in het milieu kunt verspreiden.De modellen op de markt zijn talrijk.


Heel belangrijk: de stofzuiger is geen alternatief om te overwegen.Het is inefficiënt en zeer riskant omdat de as de elektromotor kan beschadigen.


Om de meest verborgen hoeken te bereiken, raden we ookreinigingsborstels voor pelletkachels aan.Om de buizen niet te beschadigen is het belangrijk dat ze delicaat en flexibel zijn.Ook in dit geval zijn de modellen talrijk.


Tenslotte dedoekom het glas schoon te maken en de aanslag te verwijderen die zich op de gaten en het rooster van de verbrandingskamer kan vormen.In beide gevallen moet de doek droog zijn en gecombineerd met specifieke reinigingsmiddelen voor het reinigen van pelletkachels.


Hoe de pelletkachel schoon te maken?


Het eerste dat u moet doen, is ervoor zorgen dat dekachel uit isen dat alle componenten koud zijn.Daarna kunt u doorgaan naar:


  • open de deur van de verbrandingskamer, verwijder het bovenste deel van de kroes en begin met de asstofzuiger de asresten op te zuigen die worden gegenereerd door de verbranding van de pellets
  • met behulp van de asstofzuiger, verwijder de kroes en maak hem schoon
  • maak het buitenglas schoon met een droge doek;volg dezelfde procedure voor de interne, eventueel met een borstel omdat daar de asresten worden afgezet
  • verwijder en reinig de asbaklade door alle ruimtes zorgvuldig te stofzuigen.


Als het een kachelvan 11 tot 14 kWis, moet de vuurpot en de vlamvanger worden verwijderd.Als de kachel8,5 kWis, is deze stap niet nodig.


Buitengewone reiniging van de pelletkachel


Buitengewone reinigingis per definitie eenveel complexere vorm van onderhoud dangewone reiniging.Het bestaat voornamelijk uit:

  • reinig de warmtewisselaar
  • reinig het askanaal
  • reinig de rook- en gasafvoerkanalen


Alle drie de bewerkingen kunnen onafhankelijk worden uitgevoerd, maar sommige stappen kunnen moeilijk uit te voeren zijn;we raden u daarom aan om contact op te nemen met gespecialiseerd technisch personeel(en als u wilt weten hoe u de meest geschikte kachelonderhoudstechnicus kiest,lees dan hier!).


Reinig de warmtewisselaar


Het reinigen van de warmtewisselaaris vrij eenvoudig: verwijder gewoon de gietijzeren vuurpot om toegang te krijgen tot de warmtewisselaar;dan rest alleen nog het opzuigen van onzuiverheden, as en roet met een aszuiger en een droge doek.

Deze handeling moet één keer per maand worden uitgevoerd of minstens twee keer in de drie wintermaanden (periode waarin de kachel het meest wordt gebruikt).Raadpleeg in dat geval de gebruiks- en onderhoudshandleiding die bij elke kachel wordt geleverd.


Reinig het askanaal


De reiniging van het askanaal dienteenmaal per jaar te gebeuren.Om dit te doen, moet u toegang krijgen tot het askanaal.In sommige gevallen is deze handeling heel eenvoudig en is het voldoende om de resten op te zuigen en te verwijderen wat de doorgang van de as zou kunnen belemmeren.

In andere gevallen vereist de toegang tot het kanaal dat de tank volledig wordt verwijderd.Delicate bediening, die de tussenkomst van een technicus kan vereisen.

Ten slotte is het ook raadzaam om de kanalen te controleren en, in het geval van roet, ze vrij te maken van elke obstructie, om de doorgang van dampen niet te belemmeren.


Maak het rookkanaal schoon


Het reinigen van het rookkanaal vereist een reeks kennis, vaardigheden en veiligheidsregels die dit soortonderhoud alleen door een deskundige mogelijk maken.Of het nu gaat om het reinigen van de schoorsteen vanaf het dak of van binnenuit.

De reiniging en het onderhoud van het rookkanaal moeten voldoen aan de indicaties uitgedrukt inde UNI 10683 norm, het is dus erg belangrijk om contact op te nemen met gespecialiseerde technici (met een vergunning), die weten hoe ze moeten voldoen aan de indicaties voorzien door de wetgeving.


conclusies


We zullen nooit moe worden om te herhalen dat het schoonmaken van de kachelde beste manier is om de levensduur van het apparaat te garanderen.Vooral voor degewoneis het essentieel om verantwoordelijkheid te nemen met betrekking tot een (bijna) dagelijks onderhoud.Goede pellets kopen helpt zeker ook.

Buitengewonereinigingkan complexer zijn.Dus, tenzij u een professional bent, raden we u aan contact op te nemen met een erkende gespecialiseerde technicus die een conformiteitscertificaat kan afgeven.


In het algemeen is het essentieel om te weten dat de hierboven beschreven informatie algemeen geldig is voor alle modellen, maarelke pelletkachel heeft zijn specifieke kenmerken.Elke pelletkachel is uitgerust met een gebruiks- en onderhoudshandleiding, met specifieke instructies voor het reinigen ervan. Lees daarom altijd de handleiding goed door, zodat u nooit onvoorbereid bent.